anem a fer un tomb per puigpardines
Al voltant de la casa de colònies trobareu diferents elements de patrimoni cultural i natural que val la pena descobrir. Són exemples del paisatge privilegiat que envolta les instal·lacions i que podeu ampliar si us animeu a fer alguna d’aquestes excursions.
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE PUIGPARDINES
D’origen romànic, va ser consagrada a l’any 906 i reedificada l’any 1086. L’any 1108 el bisbe de Girona la cedeix al priorat de Manlleu fins al segle XVI que torna a ser rectoria independent. Amb els terratrèmols del segle XV es va esfondrar l’absis i en reformar-la van construir al seu lloc la porta d’entrada, afegint dos cossos i un absis renaixentista. La antiga portalada romànica actualment està tapiada. Va tornar a ser modificada al segle XVIII. El campanar de 23 m d’alçada és de l’any 1918. L’església habitualment està tancada i la missa se celebra l’últim diumenge del mesos amb cinc diumenges.
LA CAPELLA DE SANT ANTONI
​
Des de Puigpardines, un caminet s’enfila cap a dalt d’un turó, on en mig de prats trobem l’ermita de Sant Antoni. Data de l’any 1396 . En un primer moment va ser dedicada a Sant Feliu, però la devoció dels pagesos per Sant Antoni va fer decantar la balança a favor d’aquest Sant. Es tracta d’una capella d’una sola nau amb porta de llinde i campanar de cadireta. Fou ampliada l’any 1720 amb la incorporació del cor i capelles. Està vinculada a la Parròquia de Sant Privat d’en Bas. S’hi celebra un important aplec al mes de gener. S’hi accedeix seguint el camí de pujada a Fontanills agafant un trencant indicat a mà esquerra (uns 15 minuts a peu).
EL CASTELL DE PUIGPARDINES
​
Seguint el camí de pujada a Fontanills, després dels primers revolts des de Can Toralles, trobem les restes del Castell de Puigpardines. Entre els segles XII i XIII, els Senyors de Puigpardines van aixecar llur força o castell, però la van abandonar a partir del segle XIV. Actualment es conserva un gran pany de muralla al sector nord. Era una construcció ben preparada per la defensa, amb murs d’un metre i mig i un fossar. Tenia una planta gairebé quadrada d’uns 14 metres de costat i una torra meridional. S’ha relacionat l’etimologia de Puigpardines amb la seva presència atès que pardina vol dir “ruïnes d’un edifici o una població”.
EL VEÏNAT DE PUIGPARDINES
​
La parròquia de Puigpardines aplega un conjunt de més de 50 masos que formen un veïnat, anteriorment vinculat a Sant Privat d’en Bas. L’any 2013 estaven censats 118 habitants. Els més propers a la casa de colònies són el mas Can Pelat (a l’est) i el mas de Can Toralles (a l’oest). També trobem el Mas Vedella i el Colomer. Els veïns celebren la Festa Major per la mare de Deú d’agost (15 d’agost) amb actes ja tradicionals com la nit jove, sopar popular, l’ofici solemne o sardanes. És important recordar als usuaris de la casa de colònies el respecte pels veïns i la bona convivència.
FONTANILLS I LA MARE DE DÉU DE LES OLLETES
​
Des de Can Toralles s’enfila una carretera ens portarà fins als paratges de Fontanills. La presència d’una casa deshabitada sobre un altiplà enfaixat de pastures, ens permet gaudir d’unes vistes panoràmiques espectaculars sobre la plana d’en Bas i les muntanyes de l’entorn. Més amunt, trobem el santuari de la Mare de Déu de les Olletes situat al vessant septentrional del Puigsacalm (a 2h a peu des de Puigpardines). Excavat a la roca, damunt els cingles de les Olletes i envoltat d’una espectacular fageda, l’edifici actual és del 1855 i s’hi conserva una imatge de marbre policromat dels segles XVI i XVII corresponent a una verge trobada, segona la tradició.
MÉS EXCURSIONS PROP DE PUIGPARDINES
Us proposem diferents sortides que podeu fer des de Puigpardines a peu, en bicicleta o en cotxe. S'indica la distància des de Puigpardines. Planifiqueu bé la ruta, el temps i el recorregut en funció de la distància i característiques del grup.