top of page
casa_quisom.png

qui som

Som un grups de voluntaris i voluntàries que hem creat l’associació “Casa de Colònies de Puigpardines” per tal de mantenir, potenciar i gestionar aquestes instal·lacions. La titularitat de la finca és de la diòcesi de Girona, la qual cedeix l’ús a la Parròquia de Palafrugell amb la que està vinculada la nostra associació. El com arriba la Parròquia de Palafrugell a gestionar una casa de colònies de la Garrotxa, us ho expliquem més endavant.

La nostra activitat és de caràcter VOLUNTARI amb la única finalitat de poder disposar d’unes instal·lacions dignes per tal que infants i joves de Palafrugell puguin gaudir-ne. La principal activitat són les colònies d’estiu de Palafrugell. A la vegada, la casa és oberta a qualsevol grup d’esplai, agrupament, casal, escola o entitat relacionada amb el món del lleure o l’educació.

Tots els beneficis del lloguer de les instal·lacions són reinvertits en la seva conservació i millora. Periòdicament realitzem tota mena de tasques com netejar, pintar, renovar mobiliari, instal·lar nous serveis, etc. Per això insistim sempre a tots els grups d’usuaris que la seva ajuda és fonamental per a la conservació i millora de les instal·lacions, participant en la neteja, fent un bon ús dels espais i equipaments i evitant actes vandàlics. De tots nosaltres depèn poder gaudir d’aquestes instal·lacions durant molts anys!

UNA MICA D'HISTÒRIA

L’any 1981, un grup de famílies vinculades a la Parròquia de Palafrugell prenen la iniciativa de cercar una nova casa on fer les colònies parroquials puix la que tenien en servei, el Molí Vell de La Canya, no reunia les condicions adequades. Començaren aleshores un munt de viatges i visites a diferents cases i rectories deshabitades, un temps durant el qual les colònies parroquials van ser orfes de casa pròpia amb els inconvenients que això comportava per la incertesa de trobar cada estiu una casa apropiada per fer-hi les seves colònies.

A005839.jpg

Font: enciclopedia.cat

El grup tenia clar que calia trobar una casa lluny de la costa, per tal que la mainada de Palafrugell pogués gaudir d’un paisatge diferent durant les colònies. Finalment, des del Bisbat de Girona es van oferir alguns llocs possibles i així va ser com un dia, aquell grup de famílies va arribar per primer cop a l’antiga rectoria de Puigpardines, esperonats per mossèn Lluís Vilà (precisament, el seu poble natal).

escanear0006.JPG

El que van trobar no va ser gaire engrescador. Segons les seves paraules “la trobàrem un xic trista, desemparada, sense aigua i amb un petit llum elèctric. I a la porta hi havia encara una cor de porcs amb una truja. Però l’entorn ens va captivar”.  Hi calien fer moltes, moltíssimes reformes. Hi així ho van fer durant anys. Mica en mica es va anar transformant en la casa que coneixem avui en dia i a partir de l’any 1986 ja es va convertir en la casa de colònies de Palafrugell.

revista1.jpg
revista2.jpg

Moltes van ser les dificultats que va trobar aquell primer grup de voluntaris. Problemes estructurals, logístics i també econòmics, per fer front a totes les reformes necessàries. Finalment es van anar superant gràcies al seu esforç, i fins i tot també a aportacions anònimes de palafrugellencs que valoraven la importància de les colònies i tenir una casa pròpia.

11_11_1987.jpg

Amb el temps, va arribar el relleu. Aquell primer nucli de famílies ja no podia fer-se càrrec de la gestió i manteniment de la casa i aquesta passa a mans d’un nou grup més jove, però també molt vinculat a la casa. A partir de l’any 2006 es dona un nou impuls amb grans reformes (cuina, lavabos, sistemes de protecció, calefacció etc.) que permeten regularitzar l’activitat que s’hi desenvolupa.

Puigpardines_001.jpg

També es reprenen les relacions amb l’Associació de Veïns i la comissió de Festes de Puigpardines. I encara hi seguim treballant per tal de mantenir la flama que va encendre aquell primer grup de famílies, que van creure en la necessitat d’oferir a les Colònies de Palafrugell d’un espai propi i amb identitat. I així ha estat durant els darrers 35 anys, oferint també la possibilitat a molts altres grups i entitats de poder gaudir d’aquest petit indret de la Garrotxa.

Font: Arxiu Municipal de Palafrugell

bottom of page